Isnin, 19 Disember 2011

MUHASABAH SEBUAH KEMATIAN




.................................


BismillahirRahmanirrahim,

Dengan Nama Allah, Al-Muqaddim & Al-Muakhir
Pastinya Engkau yang memulakan dan mengakhirkan setiapnya.
Kelahiran,kematian semuanya bukan kekuasaan kami melainkan mu ya Rabb...

Kelmarin ( 4 Dis 2011) dengan taqdir Allah, dapat kami melunaskan tanggungjawab sebagai saudara seislam melawat jenazah saudara sahabat yang terletak di batu 6 yang meninggal dunia akibat kemalangan yang mengorbankan ibu dan seorang anaknya. Innalillahiwainnailaihirajiun. Setibanya kami ( muslimat Kinabatangan) di sana, jenazah baru selesai di kafankan. Suasana sedih menyelubungi , sanak saudara dan rakan taulan memenuhi perkarangan rumah sehingga ke luar untuk datang memberi penghormatan terakhir.
Kepiluan menerjah benak, berfikir “bagaimana saat ku akan pergi yang tidak tahu bila-bila masa jua, sudah bersediakah aku untuk menghadapNya, hatta amalan&ibadahku hanya sekelumit Cuma, layakkah aku nanti diterima di kalangan orang-orang beriman??” monolog hati, disaat bersama sahabat membacakan Yaasin untuk arwah.
Kami mohon beredar setelah jenazah disembahyangkan sementara menanti untuk dikebumikan selepas zohor. Semoga keluarga Arwah tabah merelakan keduanya pergi.

Pagi ini ( 5 Dis 2011) dalam membelek FACEBOOK, terbaca status bekas anak muridku ( smasa praktikum ) tentang pemergian seorang guru di sekolah tersebut. Untuk mengesahkan hal itu, terus aku call, seorang cikgu yang agak rapat dengan ku di sekolah itu, namun xdangkat, lagi aku cuba mesej cikgu yang juga bekas housmate di sekolah tersebut menanyakan hal itu. Msej kak Naju, mengesahkan, pemergian Arwah pada pkul 11.30 hari ini. Allahurabbi, tergamam seketika aku, semacam sukar untuk percaya, seolah-olah baru sahaja berbual, bertukar cerita dengan Arwah. Sungguh, smua telah tersurat di Luh Mahfuz, kita hanya watak pinjaman di dunia. Arwah Cikgu Julaila, mungkin saat entry ini ku taip telah slamat dikebumikan di kampung halamannya di Teluk Intan Perak, selesai sudah kehidupan fana nya di dunia.
Arwah antara yang selalu aku berkongsi cerita, meminta pendapat dan kadang bergurau senda di dalam bilik guru sepanjang berpraktikum di sekolah yang sama. Kebetulan meja kami tidak lah jauh kedudukannya. Memandangkan saya ada mengajar kelas yang sama dengan arwah, jadi selalu juga saya merujuk dan mengomplen kepadanya pasal karenah pelajar kelas tersebut. Sedikit sebanyak arwah juga banyak berkongsi cara menangani pelajar-pelajar kelas tersebut. Pernah juga saya mencuri sedikit masa kelas arwah ( dengan persetujuan arwah) untuk membuat persiapan di cerap oleh Pensyarah ( kebetulan masa kelas arwah sebelum masa saya ). Semoga arwah dicucuri rahmat oleh yang Maha Esa.

Macam terngiang-ngiang sahaja suara Arwah cgu Julaila saat panggilan nya kepada ku
“ yani ada kelas ke, akak nak tumpang meja yani kejap, meja yani sejuk dekat aircond,” segar lagi kata-kata arwah di halwa telinga ku. Seringkali juga, arwah bercerita pengalamannya semasa menuntut di UPSI suatu ketika dahulu. Kiranya arwah juga bekas senior ku suatu ketika dahulu. Alhamdulillah, berkesempatan berkenalan dengan arwah. Semoga arwah tenang di sana..... Aminn. Sememangnya muhasabah yang paling baik adalah muhasabah kematian. Iktibar yang boleh menjadikan hati kita semakin mencintai dan mengingati pencipta kita saban waktu dan ketika.
Dan sejak daripada melawat jenazah hari itu, aku smakin memikirkan tentang kematian dan ketakutan untuk saat itu. Takut dijemput tatkala amal ibadahku masih tidak cukup sebagai bekalan. Sesungguhnya dambaan ku SyurgaMu ya Allah. Jauhkan aku daripada azab api neraka mu yang panas membara.

*catatan berakhir
------di update di bulan muharram------

RE-UNION & KAWENAN




Alhmdulillah. Terus jua tangan dialun mngatasi kmalasan( abislah bahasa) , mngatur ayat. Mengibas2 sesawang yg bertahun diternak ni. Huh.. lama dah tak menulis, rindu sangat.,

New wish 4 the 1st Muharram 1433H, more pro-active with my blog., I’Allah, moga ada ruang beraksi.

Terasa rugi pula membiarkan banyak perkara berlalu tanpa dibiarkan dengan makna di sini. Huhu ( akan cuba recover balik apa yg terlepas)
4 this new entry, mau cakap pasal musim kawin.. tiba musim sekolah, situlah juga tibanya musim kawin.. & antara yg melabuhkan tirai bujangnya, my bff yg cutey, cik Siti Aminah.. dgn pilihannya, encik Mustaman. Huhu smoga berbahagia sehingga hujung Nyawa dan merentasi ke FirdausiNya. Amin.

Sedih, iyalah everything will chnge kan after tis..selalu bersama Lepak2 di pasti pula, mesti ada. Ke mesyuarat program ( kalau di sndakan) mesti sekereta ( kereta adah mujahadah, pengangkutan utama) .... mesti ada sahaja cerita lucu yang menimbulkan tawa. Nanti aku wat cerita andopal khas tuk U Mina....huhuhu swear, i sedih sgt ... but reda ,must.,
YaAllah, gmbira hati ini, dapat juga jmpa wajah2 teman2 lama at u wedding Min. No matter i try to ambil si mummy zara at that early morning , jauh plak tu d btu 32...( jau ker) haha..tapi yg paling aku xsabar, mau jmpa c baby akif, makin handsome dia. Comey...comey... Alhamdulillah, di majlis ni dapat jumpa aida, zaharah,linda,Juliana( tapi sedihnya ndak jumpa Nurrina pun)....



Ni geng bus skolah spm 2004....... miss u ols...




.................Betulkan comel... ....................


Min kami minta diri untuk pulang ya. InsyaAllah lepas ni jumpa lagi.I'Allah tingkuang mu akan kami pergi.....hehe


3 Disember 2011
Alhamdulillah Berkesempatan memenuhi jmputan sahabat. Kali ni tempatnya di batu 3( kg Usaha Jaya). Smpena knduri kak Salsiah @ kak siah dengan pasangan Nikahnya encik Hafiz ( formal lak).... Tema Majlis hari ni Biru ( kebetulan masuk tema juga- pakai baju biru) .
Setibanya kami ramai sahabat handai dan keluarga mempelai yang datang meraikan. Kami dengan dua buah kereta ( sa keta muslimat & sa lagi keta Min). Sempat jumpa ngan ex- guru kelas form 3, cgu Khamsah....... cgu ni maintain remaja n awet muda. Xoxoxoxo....Penyambut dan pelayan kami hari tu, teka siapa????? Xlain xbukan si sang somot dan c Dot yang maintain jelita (hahaha).. terima kasih layanannya.
Kami tinggalkan rumah kak siah dengan sedikit hadiah dan sudah semestinya doa untuk mereka,. Semoga hari ini, selepas akadnya dan bahtera mula belayar di lautan cinta kebahagian akan memandui arah bahtera kalian. Ya, sudah semestinya skali dua bahtera akan bergoncang dek angin dan taufan, tetapi yang paling penting utuhkan kepercayaan dan Iman untuk memandui bahtera ini ke destinasi harapan iaitu-----> ke SYURGAnya Ilahi bersama-sama.


-----( huhuh, kamera tetinggal d keta, xsmpat take pic masa tue-------

catatan yg terlewat

---- update telewat( catatan dlm inbox, lambat d post)-------

Ahad, 11 Disember 2011

Buka Buku Baru

Sekarang budak2 mudah jak hafal lagu cinta muka buku .. mnjadi siulan anak2 remaja skrg lagu tu.. so, aku pun renovate skit, jadilah tajuk entry yg bunyi akan2 sma, tapi xsama langsung k. Aku bukan mau cakap pasal tu. The main point, kali ini aku mau coret pasal the new 1433H for muslim calendar. Alhamdulillah, masih lagi dipinjamkan Allah nikmat udara yg tidak terperi pentingnya. Masih diberikan nikmat kesihatan tubuh untuk menjalani hari2 yang mendatang. Masih diberikan kecukupan makan & pakai sehingga mudah melalui kehidupan yang penuh tantangan. Justeru, masih brkesempatan bertemu tahun baru islam kali ini. Bulan MUHARRAM..

Sempena kedatangan tahun baru islam ini, dekat sminggu juga lah baru berupaya menghapdate pasai hijrah ni, lambat atau tidak mesti juga kena masuk entry ni., rugi serugi2 nya kalau tdak ada entry ni dalam move forward..

Sebagai tanda buka buku baru lah. Means, buku yang lama biar disimpan saja dalam kamus kenangan untuk rujukan muhasabah., isi yang baik kita transfer saja ke dalam buku baru, yang kurang baik ya kita smpan kedap dia dalam ruangan memori yg tak mau kta guna lagi, bawa ke recycle bin, then bila perlu sahaja kita tengok kembali sebagai panduan hari depan, yang salah jejaknya kita pernah lalui agar, xmungkin jejak yang sama berulang kembali.

Segelintir indvdu, guna kan Muharram wahid, sebagai titik untuk membuat bberapa wishlist untuk tahun ini, namun, aku plak... xdanya nak berazam itu , impian ini. Cukuplah hari depanku diberikecukupan olehNya, sehingga aku tdak mengharap selainNya,. Semoga iman dan islam ku semakin utuh mengakar, menumbuh dan membuah... Aminnn...Semoga jua aku tdak akan lagi gentar selain gentar kepadaNya.
Bersama Mengimarahkan Muharram


........................................



#Subhanallah, smalam gerhana Bulan, Sempat diberi peluang menyaksikan olehNya.

Catatan berakhir,’
Wassalam.

Rabu, 8 Jun 2011

Catatan Guru Praktikal;




At ; kg Halaman Cgu...

Menjangkau 3 minggu berada di Sabah.. Hati masih merindui mereka. Pelajar2 ku di Smk Seri pengkalan. Ya Allah nikmatnya rasa rindu mu. Namun saban waktu sakit memendam rindu terhadap mereka. Di saat entry ini ku taip, anak-anak ku telah usai menjawab soalan peperiksaan bagi subjek yang ku ajar kan kepada mereka. Cikgu mendoakan dari kejauhan... cikgu mau anak2 smua tahu, smakin jauh kita terpisah moga Doa dan Ingatan antara kita menjadikan kita smakin dekat... ( huhuhu, beremo lah plak )






7 feb 2011 , hari pertama menjejakkan kaki Ke SMk Seri Pengkalan, macam-macam yang muncul dibenak. Tidak sanggup ya Allah menghadapi hari-hari di sini, Serasa tidak mampu menggalas tanggungjawab mendidik mereka. Seolah-olah aku terasa ‘Down ‘ saban waktu melewati hari-hari pada minggu pertama, kedua dan ketiga. Setiap kali sesi P&P risau apa yang ku ajar tak mampu diterima oleh pelajar-pelajar ku kerna ku sedar komunikasi yang terbatas diantara loghat asal ku Sabah . Risau juga dah terbiasa bercakap cepat. Kesian aku kepada anak-anak muridku setiap kali mereka mengerutkan dahi dgn seribu tanda Tanya( maksudnya aku terlajak guna gear 5 lah ni kan)...huhu




Minggu-minggu pertama hingga ke tiga aku memerlukan waktu untuk menyesuaikan kaedah p&P dengan Laras penerimaan pelajar-pelajar ku. Dengan penukaran jadual dan waktu P&P juga menjadikan kekangan kecil kepada ku. Namun itu semua telah berlalu. Pada asalnya aku diberikan kelas 2Rk2,2A,4e3, untuk mengajar subjek major ku iaitu sejarah...dan 4E2 untuk subjek sivik Walaupun sebenarnya minor asalku adalah prinsip akaun . Atas sebab-sebab teknikal penyelaras guru praktikal memberikan kelas 1C kepada ku untk mengajar subjek sivik. Maksudnya, aku tak sempat menjalankan sesi P&P dengan kelas 4E2.... Mungkin ada hikmah.( ada pristiwa sedih sbenarnya masa relif kelas 4E2 ni..huhu)




Minggu kedua aku telah stat sesi P&P dengan menghasilkan RPH( Rph sejenis buah yg manis, eeehe....) setiap hari.... agak boringlah....haha... masuk minggu ketiga ( kalau aku tak silap) rombakan jadual terhadap guru-guru , jadi kami pun guru praktikal dapat tempiasnya. Kali ini terkejut juga, dapat dua kelas yang baru iaitu kelas 2B dan 1A... then , aku Request kat penyelaras tukarkan 2B kepada kelas lain... then dapatlah kelas 1RK 1... atas reason yg kuat sbenarnya minta tukar ni... risau nati masa penyelia dtg, budak2 x dapat bekerjasama( tapi, dorang ni pon baik sbenarnya)... lagipon 2B kan dalam makmal kelasnya, aku tak larat ( cukuplah dapat 2A kelas dlm makmal) kelas makmal ni menyebabkan aku setiap kali khamis & jumaat aft jak enter kelas drg mesti sakit tekak....... aku terpaksa meninggikan suara mengalahkan suara mereka( huhuhu bising dan membingitkan) kadang perit tekak smpai nak nangis pon ada...




Allahurabbi.. kelas 2A ni paling banyak cabaran sepanjang tempoh praktikal ni.... banyak dugaan menghadapai dorang2 ni( macam2 karenah diorang). Dengan bilangan yang cukup ramai 43 orang smua, kelas plak dalam makmal... Allah cukup menduga aku. Memang kena ada senjata kalau nak masuk kelas ni....kbetulan , selalu pula ada rotan guru lain yg tertinggal yg dgn senang2 aku dapat manfaatkan... Kalau tak , terpaksa lah berjual beli dengan dorang kat dalam kelas... ( ibarat pasar malam pon ada)...




Separuh daripada student kelas ni perempuan... dan separuh lagi adalah budak lelaki..Pelajar-pelajar prempuan smua, Honest aku ckp, memang tak pernah menyakitkan hatiku apatah lagi membangkitkan kemarahan ku,... kadangkala, kesian aku dengan dorang sebab dorang memang nak belajar. Budak lelaki ni memang aktif2 belaka.... jaranglah xnangis n xmarah bila masuk kelas ni. ( nangis dlm hati jer la, xsampai meleleh air mata)... kalau marah plak, jgn ckp lah. Balik2 cgu Adriyani ni Marah... tapi tiap kali tu jugalah Marah nya tak jadi. & the End, mesti Senyum n gelak punya lah... haha.. apatah lagi kalau c Nizam Genji @ c Afiq farhan cuba buat sesuatu yang boleh membangkitkan gelakku.paling tak tahan kalau tetiba kelas senyap masah aku tengah marah, c Nizam smpat pul ckp ‘Ampunkan kami cgu, halalkan ilmu kami cgu’.. hehe ( bahagia sangat2) Yang pelajar perempuan pula sangat manja dengan aku.... ku anggap drang mcm adik2 aku jer....




lastly, Thanks byak2 kat Athirah & Syakirah as leader yg banyak bantu ckgu.... syazana,Fatihah, & Amanina teruskan dapat A lagi yer tuk subjek sejarah.... zahiran Amirah thanks slalu bagi cgu cokelat... nani yg slalu manja2 dengan cgu, baik2 lah jaga Muammar 2, biar 2,2 berjaya smpai menara gading...Tang & Tai the Sweet ladies love both of U.... Henry yang pantang tak membangkitkan kemarahan ku setiap kali aku masuk... Tapi xdapat lupa time aku tersangat marah dlm kelas tetiba dia nyanyi I love U, U love me, we are happy Family..terus bangkit senyuman ku yg mahal tu, apa lagi kelas automaticly smua gelak sekali... Carven & Tai Fu Hong, Wish u Best Of Luck...Hidayat , si pendiam maafkan cikgu kalau kurang sembang dgn hidayat. Ameera paling banyak cakap ...hehe belajar bagus2. Shaidatul si cantik manis... azreen senyap jer dlam kelas cikgu. Hawa,Ain,Hidayah,si kecil yg comel lote... Fatin si pendiam berkaca mata.. Rabiatul Adawiyah moga akhlakmu seindah serikandi yg punya nama kau miliki syg...Najira,khairunesa,amira amylia,nabila,fatin Najua,syafiqa, duduk segroup.. Pendiam jer diorang ni.. Tapi penuh berisi... Cikgu doakan kalian semua beroleh kejayaan syg... maafkan cikgu kalau kurang beri tumpuan kat korang,,,... tapi cikgu sangat menyayangi kamu smua...
Khairil,Arash,Fuad dan fahmi duduk meja depan sekali... geng si Afiq.. tak lah dorang ni bising sangat. Si kecil dan comel Si Ibob, pengawas PA system skolah... c Hilmi dan Nizam paling suka minta cokelat kat cikgu( ingat cikgu ni kawin dgn tokey cokelat ker, heheheh)...Zainudin N amar kalu cgu bdiri sebelah drg, rendah jer cgu rasa.Cgu bahagia dengan keletah U all. Aniep si pak lawak, selalu ngejek cgu..fizen slalu kena pasangkan dgn Hawa( sweet kapel)...Aiman pandai main gitar tuh..Naim putih dan comel....dan Alif yang macho dan Ensom, Betulke ada skandal dgn Tai???hehe..




Anway, siapapun kalian pada kaca mata cgu yg terbatas ini, cgu mendoakan kalian smua jadi insan yg berguna...yg bermanfaat. Gembira hati cgu kelak kalian 43 orang adalah insan2 yang punya kejayaan di dunia dan keberkatan Akhirat...saban hari cikgu merindui kalian.....

Salam sayang dari cgu Adriyani...

Ahad, 22 Mei 2011

Catatan dari Moscow.....



2.44 am : waktu tempatan.....

Cuaca sekarang sangat Sejuk.... lagi 3 jam bersisa be4 cek in brg.... menanti Flight di awal pagi, menjadikan rutin ini sangat bosan... Cepatlah masa berlalu... tak sabar nak mencium dan mendakap ibu Ayahku... Adik & kakak ndak dapat datang...sampai jak hari ni, request 1st, mau makan ikan bakar.... hehe... nyum..nyum....





Tapi dalam kesejukan udara di tempat waiting ni, teringat surat2-surat cinta yg aku dapat daripada pelajar2 ku pada hari last berada di smk Seri Pengkalan.... Lucu pon ada, sedih pon ada, terharu pon ada, naseb baik lah aku tabah cket, kalau tak sob....sob.... aku nangis...... hehe ( emo nya)....

Hari tu dah buka hadiah2 daripada pelajar, banyak sangat dapat hadiah kali ni.... terima Kasih yer korang... cikgu terharu sangat dengan setiap pemberian daripada korang.... terima kasih daun keladi, Ikhlaskan Hati, erti hidup pada memberi.....

Thanks All
Love U All ....

DeDiKaSi Buat 4Zaba Gen.......





Alhamdulillah.... Segala puji Seinfiniti Kesyukuran ku panjat padaNya
Pemilik dan pemberi Nikmat...

Entry Khas untuk mereka yang sangat2 ku sayangi yang telah bersama dengan ku dalam beberapa detik singkat untuk mengenal pelbagai perkara. Yang mendatangkan kepadaku kepada pelbagai erti. Yang menjadikan diri mereka Model latihanku sebagai kelak seorang Guru.



( suapan Kasih )




Kasih sayang ku kepada mereka tanpa Syarat. Marahku kepada mereka tatkala rasa Sayang ku membuak-buak. Omelan dan bebelan ku tatkala aku perlu menyedarkan mereka, bahawasanya aku ingin mereka Berjaya. Rajuk ku kadangkala untuk membuat mereka jadi anak soleh dan Solehah, mendengar kata serta bijak tuturkata.




( cantik2 dorang ni)



( Adei, dak Zul xready lagi ni )




Mereka-mereka ini Umpama Permata yang cukup berharga bagiku, satu-satu daripada mereka adalah insan berguna kelak di suatu masa. Tatkala Diamku tanpa bahasa kerna memanjatkan Doa kepada Mu Allah, jadikan insan2 di hadapan ku ini insan yang bermanfaat kepada insan lain...







Kini, aku telah berada jauh daripada mereka, satu dua Cuma kenangan pahit yang tidak diduga tercipta aku tinggalkan terkubur di sana sahaja. Kerna aku hanya mengambil yang manis di saat kita bersama meniti masa. 1,1 wajah mereka seringkali muncul di hati gembiraku. Bahagia bersama mereka....




ya Allah satukan hati kami walau di saat jarak memustahilkan untuk kami bertemu wajah.




4E3 ( zaba); 1st time masuk, ya Allah, tidak dapat aku mendepani mereka, susahnya nak tarik perhatian mereka . gagal segala Plan.. ada yang mengantuk, tidur, ponteng, lewat masuk.... tak Sanggup rasanya. Nak minta tukar kelas kat GKMP, takut nanti diorang tak dapat bagi kerjasama masa Pensyarah datang membuat penilaian... Kucuba lagi, dah mula OK... dah ada gelak2 tawa... dan lagi dan lagi, saban minggu tak sabar menanti hari isnin dan Selasa untuk sesi P&P bersama mereka. Sebab, mesti saya akan gembira...gelak tawa, suka, lucu smualah... masing2 ada karakter tersendiri. Smpaikan ke hari ini sudah boleh mengingat tiap satu mereka, dan bagaimana mereka ini.... mereka bijak dan pandai , punya potensi kelak jadi pemimpin,bisnesman,polis,askar,cikgu,ustazah,penyanyi,dll. Cuma perlu suntikan kesedaran saban waktu.





Alin : Ketua kelas nya, yang paling saya tak bleh lupa “Bangun semua” setiap kali nak bagi salam, tapi loghat ala-ala sabah gitu...hehe.. thanks Alin banyak bantu cikgu as Leader kepada kwn2...
Wahida & fara; duduk depan meja guru, asyik tersenyum tengok cgu di Buli oleh Bdak lelaki Esp Faez,Qudin,Shafie,Aiman & Daniel....hehehe
ZulhafiZ & Nurhafiz, dgr nama aku ingt kembar, tgok rupa mak Ai jauh berbeza, pendiam jer c Zulhafiz ni, sebiji macam pak imam.... tapi cute. yg satu Plak si pemain bola sepak Sekolah... geng si faez ....main xmenang pon... haha
4 staring ni duduk meja depan skali , Dinesh paling ceria, Ravi kategori pelajar cemerlang pon ada, lembut saja kalau betanya, Ghanti ( sya pon heran kuat sangat mengantuk ) Ubatnya aku kena bawa bekalan gula2 tuk dia .... Jordan Pendiam jer, tp tiap kali aku tulis kat papan putih baru dengar suara dia sembang... isk..isk...
Pui & Chai Dunia nya perlu di rubah... takda perasaan nak dtg skola, ku doa mereka sedar lebih awal... Hoo & Kalai, pendiam jer 2 gadis ni.. kdg2 risau aku , drg faham ke dak ni... Shuhada & fara satu TTM Zul. Satu lagi siti suhadah... maaflah sampai cikgu pun kadang tersilap orang... Fara fadhilah ni plak suka kacau Aiman... yg tak tahan plak Aiman mesti Malu2... pelik2....
Lee & Ng 2 pendekar cina yg gagah perkasa, sorry ya, cgu slalu terclap nama.... sama jer korang 2 ni..

Alia & Shafira &Fatehah & faizatul&fara Anis.... si gadis ayu dan cantik, pendiam jer org nya,... tapi diam2 berisi...
Soriati Si comel lote, fasihah si tinggi lampai, Sharina& Shera si Perempuan Melayu terakhir....
Geng2 jejaka hero Malaya, ujang yang jarang-jarang datang,azrul asal Sarawak,azreen yang comel2 & Rohaizad si tinggi lampai....Selalu tagih kek lapis kat cikgu....haha....masing2 punya cerita.... Suka menyakat sya.. hua...hua.... adakah saya mangsa buli?? Tapi saya hepi sangat2 mengenali kalian smua.... paling tak tahan, ada sorang tu panggil saya seolah2 mcm panggil kakak die... Sabo jerlah....tapi dia ni baik......hahah

~~ Kalian Semua Singgah dihati cikgu dan penuh bermakna buat cikgu ~~
Love U all










Catatan Hatiku......

Jumaat, 15 April 2011

Aku Insan Biasa

Praise To HIM....... Alhamdulillah

Berakhirnya minggu ini, melewati saat2 terakhir di Smk Seri Pengkalan, Sekolah yang memberikan ku 1001 ruang belajar menunaikan amanah. Menjadi guru disebuah gedung ilmu. Tempat bermulanya langkah2 umat melakar NAMA siapa kelak mereka ini. Semakin hari semakin mendapat rentak. Semakin sayang dengan mereka. Mentaliti sebagai seorang guru tidak boleh berbentuk -ve terutamanya kepada anak-anak didik. Mereka memerlukan Kita untuk memandu arah mereka. Justeru apapun untuk mereka kita mesti optimis.

Aku rasa aku dah cukup Berusaha untuk memastikan mereka menerima hasil kerja semaksimalnya daripada aku. Justeru, seringkali Luluh hatiku , apa yang cuba kuberikan tidak dihargai. Nota-nota fotostat yang aku beri, bila aku nak cek mulalah... ├žikgu saya tak dapat, cikgu saya punya hilang, cikgu saya tinggalkan kat rumah... AllahuAkhbar.... How come My Dear.... ?? Kamu nak apa sebenarnya datang sekolah ni.??? Tapi, Honest ....aku mula melatih diri memoloskan hati. Malas mcm mana pun dorang, nakal sgt pun, serta kurang ajar mcm mana pun, selangkah kaki ku keluar daripada kelas mereka, aku menghalalkan segalanya. Aku koreksi diri. Apa silapnya aku. Ku beri mereka ini dan itu, kenapa langsung tak dihargai???? Allahurabbi. Seringkali aku merungut atas sikap-sikap pelajar-pelajar sekarang, kerana begitu keterlaluan sekali sahsiahnya bagiku. Kmudian aku trus Jump ke 1 konklusiku sndiri, bahawa siapa dan bagaimana pelajar-pelajar kita bertitik tolak apa dan bagaimana mereka di rumah. Bagaimana didikan mereka di rumah. Justeru benarlah satu cermah yg disampaikan oleh Ust.Badlishah bahawa untuk menghasilkan sebuah pendidikan yang seimbang Sekolah dan rumah perlu memainkan peranan bersama. Hal ini demikian kerana, 50% dan 50% pecahan adalah mencakupi kedua-dua aspek rumah dan sekolah. Sekolah berperanan sebagai mengasah potensi otak, manakala rumah pula berperanan membentuk potensi watak.

Melahirkan kecemerlangan otak sahaja tidak cukup seandainya watak mereka tidak dapat di asah dan dibentuk dengan acuan yang sempurna. Hargai tunas-tunas muda ini dengan sebaiknya, kerana mereka masa hadapan kita.

Mengambil ibrah serta intipati kepada ulama besar imam Abu hanifah*, ketikamana ditanyakan kepada ayahnya, bagaimana cara mendidik beliau sehingga anaknya Berjaya menjadi seorang Ulama Besar. Jawapan daripada beliau bahawa, didik anak 40 tahun sebelum anak itu dilahirkan. Maknanya, daripada mencari ibu kepada si anak perlu diteliti. Mencari ibu kepada si anak amat penting. Kerana itulah acuan penting yang perlu dicari. Tidak akan sebuah acuan segi empat dapat menghasilkan bentuk yang bulat. Setelah itu daripada proses prekelahiran, post kelahiran, mendidik 7 tahun pertama, 7 tahun kedua seterusnya. 7 tahun pertama adalah proses mendidik mereka dengan penuh hikmah dan kasih sayang. Manakala dalam proses 7 tahun kedua adalah proses mendisiplinkan mereka. Sebegitu detail sekali perincian didikan anak2 sebenarnya. Justeru sebagai ibu bapa, mahupun bakal Abi dan Ummi, penuhkan dada mu dengan ilmu sebelum mahu melahirkan generasi yang benihnya betul2 seperti mutiara yang sangat berharga.



*Imam Abu Hanifah


Riwayat Hidup -Beliau dilahirkan pada tahun 80 Hijrah bersamaan dengan 699 Masihi di Kufah semasapemerintahan Khalifah Abdul Malik bin Marwan.


-Nama sebenarnya ialah An-Nukman bin Thabit.


-Imam Abu Hanifah rahimullah berasal daripada bangsa Parsi.


-Beliau digelar "Abu Hanifah" kerana beliau sentiasa bersama tinta untuk mencatat ilmu pengetahuan yang dipelajarinya.


-Imam Abu Hanifah meninggal dunia pada tahun 150 Hijrah bersamaan 767 Masihi di dalam penjara ketika berumur 70 tahun dan dikebumikan di Baghdad.


-Beliau adalah pengasas "Mazhab Hanafi".


Sifat2 Peribadi


-Imam Abu Hanifah mempunyai ilmu pengetahuan yang amat tinggi.


-Beliau berani menghadapi segala bentuk cabaran untuk menegakkan kebenaran.


-Beliau juga suka menghulurkan bantuan kepada sesiapa saja yang memerlukan bantuan tanpa mengira usia, pangkat dan darjat.


-Imam Abu Hanifah seorang yang rajin berusaha dan bercita-cita tinggi dalam hidupnya.


-Beliau seorang yang bertakwa kepada Allah S.W.T., warak, qana’ah dan tidak tamak pada harta kekayaan.


-Beliau juga seorang abid yang kuat beribadat dan berpegang teguh pada ajaran Islam. Pendidikan


-Sejak kecil, Imam Abu Hanifah berminat mempelajari ilmu pengetahuan.


-Beliau sempat menuntut ilmu dengan beberapa sahabat nabi. Antaranya termasuklah Anas bin Malik,Abdullah bin Abi Aufa, Sahal bin Abi Saad, Abdullah bin Al-Harith dan Abdullah bin Anas.


-Beliau juga menuntut ilmu daripada 200 orang ulama termasuk para sahabat dan tabi'in. Ilmu-ilmu yang dipelajarinya ialah ilmu tauhid, ilmu Al-Quran dan ilmu hadis. Beliau juga mahir dalam bidang sastera


Sumbangan dan Jasa


-Beliau rajin menyampaikan ilmu pengetahuan kepada orang ramai terutamanya dalam bidang agama.


-Imam Abu Hanifah seorang yang pakar dalam bidang ilmu hadis sehingga beliau dapat membezakan antara hadis yang sahih dan hadis yang tidak sahih.


-Beliau juga terkenal sebagai seorang ahli fikir dalam Islam kerana beliau banyak menggunakan akal fikiran dalam memutuskan sesuatu hukum apabila perkara tersebut tidak terdapat dalam Al-Quran atau hadis nabi.


-Berbekalkan kebolehan yang di milikinya dalam menghuraikan hukum-hukum fikah, beliau menyusun ilmu tersebut sehingga menjadi bab-bab seperti yang terdapat sekarang ini. Beliau juga menyusun kitab "Al-Faraid" (harta pusaka) dengan lengkap.


-Antara hasil-hasil karya peninggalan Imam Abu Hanifah yang terbesar termasuklah: i.Fikah Akbar. ii.Al-A'lim Wal-Mutaa'lim. iii.Masnad, fikah Akbar dan lain-lain.



~AKU TIDAK PUNYA APA-APA SEBAGAI HAMBA, ANDAI ILMU TIADA DI DADA~


cikgu Adriyani....

Jumaat, 1 April 2011

CATATAN TERBARUKU

Assalamualaikum wtb.........

Alhamdulillah, seketika ini, masih diberikan kesempatan ruang & waktu untuk berinteraksi dengan Kalam maya ini. Sudah begitu lama rasanya saya meninggalkan ruang ini . 24 jam pinjamanNya saban hari tidak dapat di catur dengan baik. Lalai sekali untuk memaksa diri memutarkan buah fikir.

AllahuRabbi... Tokoh perubatan Islam IBNU SINA yang juga punyai waktu pinjaman tidak lebih daripada saya bisa meninggalkan beratus-ratus karya dan buku, syair dan catatan yang bermanfaat sehingga dikenali oleh generasi Y pada masa kini. Namun aku, apa kelak yang bakal ku tinggalkan untuk Umat sebagai bekalan yang terus mengalir??? AllahuRabbi...

Telah menginjak ke minggu ke-9 menjalani praktikal dalam bidang pendidikan. Mempelajari pelbagai praktik dalam bidang perguruan. Tidak Mudah. Juga tidak senang menjalani watak sebagai Guru. Sebagai orang yang menunjuk ajar hingga tahu. Tidak mudah menanggung beban amanah ini yang kelak akan menjadi bahan penghakiman di mahkamah Allah.

Kelak, tangan, kaki , mata , hati yang diusung menunaikan amanah ini akan menjadi saksi di desa abadi nanti. Tiada satu pun akan terlepas dari dihakimi. Semakin hati dan jiwa dirundung kegelisahan menunaikan amanah dan mengejar penilaian manusia terhadap pengajaran dan Pembelajaran, suatu yang sangat aku sayu apabila menemui semakin hampir keyakinan dan Kecintaan fully hanya kepadaNya. Sangat bersyukur kepadaNya. Aku yakin, aku merancang, jika Berjaya mahupun gagal DIA lah yang menentukanNya. Kenapa perlu aku kecewa atas segalaNya. Kerana dialah pemegang Taqdir.

Seawal minggu pertama hingga ke-4 terkadang aku down apabila terasa teramat sukar untuk mendidik anak-anak ini. Semakin tidak menghormati aku di hadapan dengan pelbagai karenah yang sesak nafas untuk ditangani. Dan bukan tidak pernah hasil pembelajaran gagal dicapai disebabkan karenah mereka yang terlalu teruk aku rasa. Namun Aku menadah hati kehadratNya saban malam dan saban waktu agar berada dihatiKu untuk membekalkan aku pertolongan. Alhamdulillah sehingga Kini tidak lekang daripada mulutku untuk mengingatiNya. Besar lah jiwaku ini untuk memastikan mereka bukan menjadi MESIN yang bergred A, tetapi menjadi Manusia yang mempunyai Gred insan. Manusia yang kelak boleh memanusiakan... Merekalah sebagai bekal AkhiratKu... -----------------> To be continue